Jildou helpt bij het verduurzamen van vastgoed bij Enodes

Vandaag willen wij graag wat meer over onze EnergieStudent Jildou Valkema vertellen. Ze is 24 jaar en ze is bezig met haar Bsc Built Environment aan de Hogeschool van Utrecht. Voorheen heette deze studie ‘Bouwkunde’, maar door het brede vakkenpakket, van mechanica tot planologie, heeft het een beter passende naam gekregen. Ze is begonnen met een opdracht voor Enodes, waar ze helpt bij het verduurzamen van maatschappelijk vastgoed. Volgens Jildou heeft dit veel overeenkomsten met wat ze nu op haar studie leert.
“Mijn studie geeft veel achtergrondkennis, wat ik nu meteen goed kan toepassen in de praktijk.”

Enodes is zelf gevestigd in Flevoland, maar helpt bedrijven met verduurzamen door het hele land. Zo is Jildou laatst naar Leeuwarden gereisd om daar ter plaatse een opname te doen van een middelbare school. Tijdens deze opname brengt ze de installaties, isolatie en de gebouwschil in kaart. Om dit allemaal te beoordelen, is ze vaak al een hele dag bezig. Intern heeft ze hier een opleiding (EP U/B Adviseur) voor gedaan om alle technische kennis zich goed eigen te maken. Uiteindelijk gaat het opstellen van een rapport best stapsgewijs, maar is nog niet altijd even simpel. “Eerst breng je ‘de schil van het pand’ in kaart, ga je na wat voor installaties er zijn, zoals verschillende ventilatiesystemen, en aan de hand daarvan verdeel je het op in verschillende gebruiksfuncties, klimatiseringszones en rekenzones”, vertelt Jildou. Hiervoor gebruikt ze het ISSO Energieprestatie utiliteitsgebouwen handboek als leidraad. Tot slot controleert ze het gas- en energieverbruik van het gebouw. Nadat alle gegevens zijn ingevuld in de software komt er een energielabel uit.
Naast het opstellen van het energielabel, wordt er ook advies gegeven over hoe het pand volledig aardgasvrij kan worden gemaakt door middel van verschillende maatregelen toe te passen. Hierin wordt de terugverdientijd en co² besparing meegenomen.

Dat ze daar op haar plek zit, merkt ze op verschillende vlakken. Niet alleen dat ze kennis vanuit haar studie meteen kan toepassen, maar ook dat ze zich in het team erg op haar gemakt voelt. Jildou vertelt: “Ik voel me echt totaal niet als een externe, maar gewoon als een onderdeel van het team. Er zijn veel kansen om te leren, ik heb veel vrijheid om te kiezen wat ik leuk vind en kan veel input geven.”

Sam helpt energiearmoede te bestrijden in gemeente Nijmegen via KombiSOL

Zakelijk partner worden

Help jouw organisatie en de toekomst van de energietransitie

EnergieStudent worden

Ontwikkel jezelf tot ondernemer binnen de energietransitie