Jort is goed bezig met zijn opdracht voor SAENZ

Jort is een 24-jarige EnergieStudent die op het moment bezig is met een master in Energy Science aan de Universiteit Utrecht. Jort was altijd al geïnteresseerd in de technische vakken en werken met excel en python, maar vond het studeren van alleen natuurkunde of wiskunde te droog en wilde graag iets wat hij ook kon toepassen op de wereld en de resultaten ook kon zien. Daarom heeft hij toen voor een bachelor in Natuurwetenschappen en Innovatie gekozen en is hij daarna gaan werken als energy consultent voordat hij is begonnen aan zijn master.

Naast zijn master is Jort begonnen met een opdracht voor SAENZ (van, voor en door bedrijven). Bij SAENZ zijn ze bezig met een onderzoek naar de congestieproblematiek in de gemeente Zaanstad. Jort helpt hieraan mee door langs 60 tot 70 bedrijven te gaan om te vragen wat ze al doen op het gebied aan duurzaamheid en wat de opties zouden kunnen zijn voor de toekomst. Jort vertelt: “We willen een energiedeelplatform opzetten om lokaal energie te delen.” Dit doet hij samen met Lara onder leiding van Milda en Tom. De opdracht loopt deze week af en de volgende stap is dan om de gegevens naar het Belgische bedrijf Aug-e te sturen die ze dan in een simulatie giet. Met de verzamelde gegevens kan SAENZ al zien dat er een duidelijk gebrek aan energie is, maar ze hopen dat de simulatie hun kan vertellen wat de oplossing is en of het economisch zin heeft. 

De opdracht is natuurlijk vooral van tevoren opgezette vraagstukken vragen wat erg simpel lijkt, maar toch is Jort erg blij met zijn opgedane kennis bij zijn studies. “Soms gaan de gesprekken toch wat meer in de diepte als de bedrijven extra vragen hebben over bijvoorbeeld het vermogen en de capaciteit van batterijen en dan is het handig dat ik de kennis heb om ze meteen te kunnen beantwoorden. Zo gaf een bedrijf een keer aan dat ze nog geen elektrische auto’s hebben, omdat ze aan het wachten waren op waterstofauto’s. Toen raakten we in een vriendschappelijke discussie of waterstofauto’s of elektrische auto’s de toekomst zijn!”

Jort vertelt dat hij het erg leuk vond om langs bedrijven te gaan om een kijkje te kunnen nemen in hun werkomgeving. “Het was leuk om te zien hoe andere bedrijven dingen anders regelden” Hij zegt dat de werkomgeving met Lara, Milda en Tom informeel is en het ook echt te zien is dat Milda en Tom dit uit een passie doen en openstaan voor suggesties vanuit de EnergieStudenten. Toch vertelt Jort dat het voor een volgende opdracht hem niet zoveel uitmaakt in wat voor omgeving hij komt. “Alle opdrachten zijn tijdelijk, dus het is een goede manier om ervaring op te doen en te kijken wat je zou willen voor een langdurige baan.” Wel geeft Jort aan dat hij het leuk zou vinden om bij een volgende opdracht wat meer aan de technische kant te zitten. Bijvoorbeeld betrokken zijn bij zoiets als de simulaties bij Aug-e.

Tot nu toe heeft Jort nog niet heel veel te maken gehad met EnergieStudent behalve dat de stiching hem heel gauw gekoppeld heeft aan de SAENZ-opdracht. “De KVK-inschrijving was snel geregeld en vragen worden snel beantwoord. Ik heb alleen nog niet bij één van de sociale evenementen aanwezig kunnen zijn, zoals de barbecue of de borrels, dus ik hoop dat ik dat nog een keer kan doen om meerdere medestudenten te ontmoeten!”

Jort is goed bezig bij zijn opdracht voor SAENZ

Zakelijk partner worden

Help jouw organisatie en de toekomst van de energietransitie

EnergieStudent worden

Ontwikkel jezelf tot ondernemer binnen de energietransitie