Maike helpt intern en bij Woonwaarts en Energy Challenges

De 22-jarige Maike doet de minor Data Science aan de Radboud Universiteit waar ze ook de bachelor Bestuurskunde, pre-master bedrijfskunde en een minor heeft gedaan in Sustainability Challenges. Ondertussen is ze ook intern werkzaam bij EnergieStudent waar ze helpt met de bedrijfsontwikkeling. Toen Maike erbij kwam in februari heeft ze de stichting geholpen met het uitbreiden tot Nijmegen. Ze heeft opdrachten en studenten gevonden en deze aan elkaar gekoppeld en is nu een onmisbare schakel in onze ontwikkeling.

Naast haar interne werk heeft Maike ook twee opdrachten op zich genomen. Eén van deze opdrachten was voor Energy Challenges. Energy Challenges organiseert bewustwordingscampagnes om leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs bewust te maken van hun energieconsumptie en Maike mocht hierbij helpen. Ze is hiervoor naar Ede gegaan en heeft hier op een school geholpen met proefjes en projecten die allemaal in het teken staan van duurzaamheid. De opdracht is al een tijdje ten einde, maar Maike heeft nog steeds contact met haar toenmalige opdrachtgever, Wieke. “Ik doe dit vanuit mijn functie in de bedrijfsontwikkeling en help haar studenten voor Energy Challenges te vinden.”

Maike heeft ook een opdracht gedaan voor Woonwaarts, een woningcorporatie werkzaam in de gemeenten Beuningen, Druten en Nijmegen die ernaar streeft om sociaal duurzame buurten te creëren. Maike heeft hiermee geholpen als studenten coördinator voor EnergieStudenten die langs wijken gaan om te vragen of de bewoners geïnteresseerd zouden zijn in het overgaan tot een warmtepomp, een duurzaam alternatief voor de cv-ketel. Maike vertelt dat ze door middel van een training en rekentool langs de deuren gaan om te kijken hoeveel ze zouden kunnen besparen, hoeveel minder CO2 ze zouden uitstoten en of ze überhaupt geïnteresseerd zouden zijn. “Daarnaast werd ik ook betrokken bij het project daarachter en was het duidelijk dat mijn mening en die van de andere studenten op prijs werd gesteld waardoor ik me echt een onderdeel voelde van het team.” Vanwege de fluctuerende energieprijzen ligt de opdracht wel stil voor nu, maar Maike heeft laatst wel nog een etentje gehad met het team en ze is zeker van plan om weer door te gaan als dat weer kan. “Als het allemaal lukt is er straks een hele wijk van het gas af en ik vind het zo leuk om die veranderingen van dichtbij te zien.”

Verder is er nu wel een andere opdracht gaande via KombiSOL waar Maike als interne EnergieStudent medewerker deels verantwoordelijk voor is. Bij deze opdracht worden EnergieStudenten na een training ingezet als energiefixers in een bepaalde wijk om energiearmoede te bestrijden. Maike is dan het aanspreekpunt voor de studenten die in Nijmegen actief zijn.

Maike’s kennis met betrekking tot haar studie kon ze goed kwijt in haar werk voor EnergieStudent. De bedrijfsontwikkeling voor EnergieStudent is vooral B2B (business to business) dus dat sluit wel aan bij haar studie, maar mist toch het onderdeel van de publieke sector die ze in haar studie heeft. Maar die vindt ze wel weer in haar opdrachten. “Ik vind het vooral leuk om veel opdrachtgevers te leren kennen en zo te zien wat voor projecten er in ontwikkeling zijn om de energietransitie te helpen. Dat is het toffe aan dat je bij een organisatie zit die op allemaal plekken in Nederland bijdraagt.” Ze geeft ook aan dat ze het leuk zou vinden om meer de rol van advisering aan te nemen in een vervolgopdracht om bedrijven te helpen te verduurzamen, maar in het EnergieStudent team wil ze sowieso blijven. “Omdat ik in het salesteam zit zie ik de rest van het team één keer in de twee weken en ik ben ook vaak bij de borrels en andere sociale bijeenkomsten waardoor ik veel gelijkgestemde studenten ontmoet. Die nieuwe contacten vind ik ontzettend tof!”

Maike helpt intern en bij Woonwaarts en Energy Challenges

Zakelijk partner worden

Help jouw organisatie en de toekomst van de energietransitie

EnergieStudent worden

Ontwikkel jezelf tot ondernemer binnen de energietransitie