Piet-Hein en Niek Speel over het ontstaan, de motivatie en de ideeën die achter EnergieStudent zitten.

Waarom en wanneer ben je met EnergieStudent begonnen? 

Piet-Hein: Dat was bijna 3 jaar geleden, in 2019. Ik sprak met Siem Jans en we hadden dezelfde wens: jongeren bij de energietransitie betrekken. We zaten op UCo (Utrecht Community) en daar heb je allemaal kleine bedrijfjes die met elkaar in gesprek gaan; zo kom je op nieuwe ideeën! Niek vond het ook hartstikke leuk om met startups bezig te zijn, dus die kwam er snel bij. In eerste instantie ging het over hoe we woningeigenaren kunnen helpen hun woning te verduurzamen. Daar hebben we er een stuk of 10 van gedaan, maar bleek erg moeilijk opschaalbaar. Vervolgens zijn we op de formule gekomen die we nu hebben. 

Niek: Ik ben altijd graag bezig met persoonlijke ontwikkeling en mezelf uitdagen. Een eigen bedrijf opzetten geeft veel ruimte voor creativiteit, keuzevrijheid en je leert veel skills, andere dan die je in de collegebanken opdoet. Daarnaast vind ik het heel leuk om met medestudenten samen te werken. Vóór EnergieStudent hadden we namelijk nog een andere start-up, Aesthenergy, maar daar merkte ik dat ik het werken met jonge mensen miste. 

Piet-Hein: Met Aesthenergy waren we bezig om mooie energieproducten te verzamelen en te verkopen, zodanig dat het niet alleen maar technisch is en geld kost, maar dat het een aantrekkingskracht heeft. Een voorbeeld is een windboom of een windtulp. Het is toen niet succesvol geworden, omdat we te weinig technische ervaring hadden voor de productontwikkeling. Maar ik heb nog wel een droom om dat alsnog een keer te doen, wie weet wel met een paar van de EnergieStudenten. 

Niek: EnergieStudent bleek toen best wel een gat in de markt te zijn, er kwam van alle kanten vraag. We wilden een win-win situatie creëren, zowel voor de opdrachtgever als voor de studenten zelf. We merkten dat er veel kansen lagen om mensen te helpen en impact te maken in deze sector. Hoe meer ik daarover leer, hoe interessanter ik het ook vind, met alle complexiteit en probleemstukken die erbij komen kijken. 

Piet-Hein: Onze doelstelling is dan ook om zoveel mogelijk impact te maken in de energietransitie. 

 

Hoe ben je geïnteresseerd geraakt in de energietransitie? 

Piet-Hein: Mijn vader was vroeger erg van de natuur, dus dat is mij met de paplepel ingegoten. Dat het nu zo verkeerd gaat met klimaatverandering doet me echt wel wat. Vooral hoe ongelofelijk traag erop gereageerd wordt en hoeveel mensen hun kop in het zand steken, dus ik vind wel echt dat ik een bijdrage moet leveren. Ten tweede ben ik in mijn carrière heel veel met organisatieverandering binnen bedrijven bezig geweest. De energietransitie gaat over de verandering van de samenleving, en dat vind ik een heel mooi, groot en complex vraagstuk. 

Niek: Piet heeft mij hier vooral in aangestoken. Ik studeer zelf psychologie en merk dat ik ook binnen deze studie relevante kennis leer om toe te passen in de energietransitie. Bijvoorbeeld hoe we bewoners mee kunnen krijgen in deze grote verandering. Communicatie is nog een groot probleem waar veel in te winnen valt. 

 

Hoe zie je de toekomst van EnergieStudent voor je?

Piet-Hein: We hopen dat we zo veel mogelijk studenten die affiniteit hebben met de energietransitie kunnen helpen om hiermee aan de slag te kunnen, en hierdoor ook zichzelf op persoonlijk en professioneel vlak gaan ontwikkelen.

Niek: Daarnaast lijkt het ons heel mooi als er uiteindelijk wat ondernemende EnergieStudenten samen komen om nieuwe concepten op te zetten; wie weet wat voor gave bedrijven daaruit komen. We denken dat er op heel veel gebieden in de energietransitie nog een hoop te halen valt, en hopelijk kunnen we daar samen met EnergieStudent aan bijdragen.