Sam hielp Duurzaam STOER door langs huishoudens te gaan als energiecoach

De 22-jarige Sam studeert Environmental Science for Sustainable Energy and Technology aan Avans Hogeschool. Hij zit nu in zijn laatste jaar en vervolgt dan met een master in de richting van de energietransitie. Dat hij in de duurzame sector te werk ging was eigenlijk toevallig. Sam deed eerst een globalere studie, maar had al gauw door dat hij de toepassing daarin miste en zo kwam hij bij Environmental Science. Bij EnergieStudent vond hij ook deze gewilde toepassing. “EnergieStudent bevalt me echt hartstikke goed! Die eerste stap tot het worden van ZZP’er was wel spannend, maar ik was onder de indruk van de begeleiding die daarbij aangeboden werd.”

Via EnergieStudent is Sam bij Duurzaam STOER terecht gekomen. Daar kreeg hij een opdracht om als energiecoach langs te gaan bij huishoudens in de gemeente Altena om te helpen energie, en daardoor ook geld, te besparen. “We gaan dan in gesprek met de bewoners en analyseren hun huis en leefpatroon en geven dan suggesties van hoe ze hun energierekening kunnen drukken. Dit is vooral handig nu met de stijgende energieprijzen.” Deze huishoudens hadden van tevoren al opgegeven dat ze interesse hadden wat het gesprek ook meteen leuker maakte. Sam vertelt: “De bewoners waren echt geïnteresseerd en stonden ook open voor onze suggesties. Dat was superfijn want we komen daar natuurlijk binnen met de intentie om iets in hun routine aan te passen en dat is lastig als daar dan weerstand ondervinden.” Naast de analyse krijgen de bewoners ook een placemat met tips en de mogelijkheid om bepaalde energiebesparende producten te bestellen bij Altena Woont Slim. “Als de bewoners dan iets bestellen kunnen we zien aan de paklijsten welke tips ze ook echt gebruiken. Ik vind het dan hartstikke leuk om te zien dat wat we doen ook echt resultaten oplevert!” 

Voor Sam langs de huizen ging heeft hij eerst een avondcursus en meeting gehad waarin alles uitgelegd werd, zoals wat ze aan kunnen bieden, waar ze graag de focus op willen hebben en hoe je goed een gesprek kan voeren. Sam had niet per se het gevoel dat hij zijn studie hiervoor nodig had, maar het maakte zo met die achtergrond kennis wel een compleet plaatje en het was handig dat hij ook goed kon uitleggen hoe een maatregel echt voordelig kon zijn. Daarnaast vond hij de samenwerking met Onno Eigeman en Cees de Bas ook heel fijn. “Ze zijn erg betrokken en je kunt duidelijk zien dat ze veel hebben gedaan en doen in de energietransitie. Ook waren ze heel kundig in het voeren van gesprekken waar ik veel van kon leren en was het gewoon heel gezellig als we carpoolden.” 

Sam geeft aan dat hij het wel leuk zou vinden als een volgende opdracht technischer is zodat hij zijn studie meer kan toepassen, maar hij vond het sociale aspect bij Duurzaam STOER heel leuk. “Helaas heb ik het op het moment heb heel druk met mijn stage bij ECCO en mijn scriptie, dus heb ik geen tijd voor een nieuwe opdracht, maar ik houd de nieuwe opdrachten via EnergieStudent wel een beetje in de gaten voor een leuke opdracht in de zomer of tijdens mijn master!”

Sam hielp Duurzaam STOER door langs huishoudens te gaan als energiecoach

Zakelijk partner worden

Help jouw organisatie en de toekomst van de energietransitie

EnergieStudent worden

Ontwikkel jezelf tot ondernemer binnen de energietransitie