De gemeente Heeze-Leende staat voor een grote uitdaging: hoe kun je inwoners effectief enthousiasmeren en motiveren om hun huizen te verduurzamen? "Het bleek heel moeilijk om mensen echt te bereiken en in beweging te krijgen," legt Michiel Hendrikx, beleidsadviseur bij gemeente Heeze-Leende, uit. "We merkten dat veel mensen de urgentie van de energietransitie niet voelden of dat ze simpelweg niet wisten waar ze moesten beginnen.” Zonder actieve betrokkenheid van de gemeenschap loopt de gemeente Heeze-Leende het risico achter te blijven op het gebied van duurzaamheid. "Als je de mensen niet mee hebt, gaat de energietransitie simpelweg niet snel genoeg," zegt Michiel. "Het is essentieel dat we onze inwoners bewust maken van de mogelijkheden en voordelen van verduurzaming, anders komen we onze doelstellingen niet na."
Toen de gemeente in contact met EnergieStudent kwam ontstond een initiatief waarbij studenten direct in gesprek gaan met bewoners over het verlagen van het energieverbruik. "Het idee om op een directe en laagdrempelige manier contact te maken met onze inwoners sprak ons meteen aan," vertelt Michiel. Zo ging een team van studenten huis-aan-huis in twee wijken van Heeze, waarbij zij gebruikmaakten van een huisscan om bewoners te inzicht te geven over mogelijke energiebesparende maatregelen zij nog kunnen treffen. "Het was heel leuk en hoopvol om te zien hoeveel mensen we konden bereiken," aldus Michiel. "We kregen terug via-via dat mensen heel enthousiast waren over het bezoek van de studenten. Het was een hele laagdrempelige manier om contact te maken."
De aanpak bleek ook bijzonder effectief; veel inwoners openden hun deuren voor de studenten en toonden interesse in de huisscan. "Er was een duidelijke toename in het aantal mensen dat de huisscan daadwerkelijk gebruikte. Diverse inwoners maakte ook een vervolgafspraak met een energiecoach van onze lokale energiecoöperatie Opgewekt Heeze-Leende om meer te weten te komen," merkt Michiel op. Dit zag je ook aan de veelbelovende resultaten van de pilot. Het doel was om huisscans uit te voeren bij een kwart van de huizen maar de studenten zijn bij een derde binnen geweest.
Ook de pilot wordt nu uitgebreid naar andere wijken in de gemeente Heeze-Leende. "We willen graag met hetzelfde team doorgaan," benadrukt Hendrikx. "De studenten brachten niet alleen hun kennis mee, maar ook hun enthousiasme, en dat is precies wat je nodig hebt om mensen in beweging te krijgen en samen een groenere toekomst te creëren." Inmiddels zijn de studenten al in Leende actief geweest. De overige wijken volgen snel dit jaar.