
Bregil, een zeer succesvol metaalbedrijf met nog weinig ervaring in het doorvoeren van verduurzamingsmaatregelen, stond voor een nieuwe uitdaging. Hoewel hun bedrijf nog niet te maken had met verplichte maatregelen op het gebied van de energietransitie, merkten ze dat grote klanten steeds vaker vragen stelden over de verduurzaming van hun leveranciers. Om een langdurige samenwerking met hun klanten te behouden en te versterken, besefte Bregil dat ook zij stappen moesten zetten richting een duurzamere bedrijfsvoering.
Een aantal klanten van Bregil hebben namelijk te maken gekregen met de CSRD regeling (de Corporate Sustainability Reporting Directive is een nieuwe Europese richtlijn die grote bedrijven verplicht om uitgebreid te rapporteren over hun duurzaamheidsprestaties). Als onderdeel van CSRD (scope 3) dient de CO2-uitstoot uit de gehele waardeketen te worden gerapporteerd. Dus klanten van Bregil dienen ook de CO2-uitstoot van goederen te rapporteren die zij inkopen bij het metaalbedrijf. Om als leverancier behouden te blijven voor deze klanten moest Bregil de CSRD vraagstelling van hun klanten gaan beantwoorden.
Het ontbreken van inzicht in het energieverbruik en de CO2-uitstoot maakte het voor Bregil moeilijk om de nodige stappen te zetten om aan deze eisen te voldoen. Op termijn levert de invoering van verduurzamingsmaatregelen voor het metaalbedrijf continuering van de bedrijfsvoering op en wellicht ook wel extra groei en reputatieversterking. Maar de hoge initiële kosten was voor Bregil wil een issue. Zo kwamen ze bij EnergieStudent met de vraag: Hoe kunnen we verduurzamen en welke certificering is nodig om te zorgen dat hun klanten de benodigde duurzaamheidscertificering binnen kunnen halen?
Omdat Bregil niet eerder een nulmeting had uitgevoerd, wilden ze een zorgvuldige analyse van hun huidige energieverbruik en CO2-uitstoot en een inventarisatie van de mogelijkheden om duurzame maatregelen te nemen. Dit zou hen helpen om niet alleen aan de wensen van hun klanten te voldoen, maar ook om energiekosten te besparen.
“We hadden een idee, maar geen idee of het realistisch was. [Energiestudent] Sven heeft ons hierbij bij de hand genomen.”
Kirsten Muller – Opdrachtgever bij Bregil
Waarom Certificering?
Duurzaamheidscertificeringen zijn tegenwoordig van essentieel belang voor de continuïteit van bedrijven, omdat ze daarmee laten zien dat ze hun milieu-impact serieus nemen. Voor Bregil betekent dit niet alleen een kans om in lijn te blijven met de verwachtingen van hun grotere klanten, maar ook om te laten zien dat ze willen bijdragen aan een duurzame toekomst. Certificeringen helpen bovendien om de bedrijfsvoering op de korte termijn goedkoper en op lange termijn efficiënter en duurzamer te maken.
De Rol van EnergieStudent
Bregil stond voor de keuze om gespecialiseerde adviesbureaus in te schakelen voor het uitvoeren van een nulmeting en het advies over certificeringen. Deze bureaus zijn echter prijzig. EnergieStudent bood een kostenefficiënt alternatief: een gemotiveerde student die met de nodige kennis en vaardigheden vanuit de universiteit en ervaringen bij soortgelijke opdrachten een gedetailleerde audit uit kon voeren en aanbevelingen kon geven. Na een tweetal kennismakingsgesprekken kreeg Bregil het vertrouwen dat EnergieStudent deze uitdaging succesvol zou kunnen oppakken. Door de nauwe samenwerking met een energiestudent kreeg het metaalbedrijf op een laagdrempelige en betaalbare manier waardevolle inzichten in hun duurzaamheidskansen.
Aan het werk
De opdracht, die over een periode van drie maanden liep, werd uitgevoerd door energiestudent Sven die gedurende gemiddeld 10 uur per week aan het project werkte. De opdracht bestond uit twee fasen: een onderzoekende fase waarin het energieverbruik en de CO2-uitstoot van Bregil in kaart werd gebracht en een fase waarin advies werd gegeven over de mogelijkheden voor certificering en het implementeren van duurzame maatregelen.
Onderzoek en nulmeting
In de eerste fase begon de energiestudent met een grondige analyse van de huidige situatie bij Bregil. Een grondige analyse van het energieverbruik en de CO2-uitstoot van het bedrijfspand en de machines voor metaalbewerking was nodig. Door deskresearch, interviews met betrokkenen binnen het bedrijf, en een inventarisatie van alle apparatuur en het energieverbruik, kon een helder beeld worden geschetst van waar Bregil stond op het gebied van duurzaamheid. Dit was een enorme klus waar Sven hard aan heeft gewerkt, samen met collega’s van Bregil. Muller vertelt, “het was een wakker worden momentje, we hadden nog nooit nulmetingen gedaan.” De metingen gaven niet alleen inzicht in het huidige energieverbruik en de CO2-uitstoot, maar legden ook de basis voor verdere stappen.
Uitwerking en aanbevelingen
Na de nulmeting volgde een evaluatiemoment om de voortgang te bespreken en de aanpak eventueel bij te sturen. Bregil was zeer positief over de analyse van Svens werkzaamheden. Vervolgens werd de tweede fase gestart, waarbij de energiestudent gedetailleerd advies gaf over hoe Bregil het energieverbruik systematisch kon bijhouden en structureel kon verminderen.
Een van de belangrijkste resultaten van deze fase was de aanbeveling om een bewustwordingscampagne te starten gericht op gedragsverandering binnen het bedrijf. Ook werden specifieke adviezen gegeven over het combineren van energiebronnen, zoals het benutten van de warmte van ovens voor het verwarmen van het gebouw. Uiteindelijk werden alle bevindingen en aanbevelingen samengevat in een heldere roadmap en een rapport, inclusief praktische stappen om later certificeringen aan te kunnen vragen.
“Sven heeft een mooi product gepresenteerd waar we mee verder kunnen.” aldus Muller.
Interne Duurzame Maatregelen
Het werk van de energiestudent heeft niet alleen geresulteerd in een gedegen nulmeting en een advies over certificering, maar het heeft ook een intern proces in gang gezet. Er is inmiddels een Duurzaamheidsgroep aangesteld. Naar aanleiding van de aanbevelingen hebben drie medewerkers binnen Bregil tijd gekregen om duurzame maatregelen te nemen zoals het reduceren van energieverbruik van de machines. Dit toont aan dat Bregil serieus werk maakt van duurzaamheid en dat ze een actieve rol willen spelen in de energietransitie. “Daarnaast hebben we nu een informatie-document om naar klanten te sturen wat heel fijn is. Ook zijn de eerste uitingen op de website en op LinkedIn geplaatst. Sven heeft hiervoor de basis gelegd”, aldus Muller.
Vooruitblik
Dankzij de samenwerking met Sven heeft Bregil nu een duidelijk beeld van hun huidige energieverbruik en CO2-uitstoot en de stappen die ze kunnen nemen om te verduurzamen. Certificering is op korte termijn nog niet nodig. Eerst brengt Bregil de basis op orde. Ook is communicatie rond verduurzaming opgezet. Op termijn zijn twee certificaten mogelijk. Daarvoor dient Bregil een visie en missie op te stellen, een stip op de horizon om naartoe te werken.
De grondige analyse gevolgd door een praktisch en concreet advies en de efficiënte aanpak van Sven maakte het voor het metaalbedrijf mogelijk om zonder grote investeringen waardevolle inzichten te verkrijgen. Met een team van interne medewerkers dat zich nu richt op duurzame maatregelen, staat Bregil klaar om niet alleen aan de wensen van hun klanten te voldoen, maar ook om een voortrekkersrol in te nemen in de energietransitie.