Beleidsadviseurs die zich bezighouden met een energiebesparingsbeleid hebben één groot vraagstuk: hoe zorgen we ervoor dat onze initiatieven echt aansluiten bij de behoeften van de bewoners? Er zijn simpele methodes waardoor je je beleid direct aan de praktijk kunt toetsen en kunt aanpassen waar nodig. Wij vertellen je in deze blog hoe dat zit.
Verduurzaming door energiebesparing is een belangrijk onderwerp in elke gemeente. En iedere gemeente probeert hier een beleid voor te maken dat aansluit bij de wensen van de bewoners én bij de energiebesparingsdoelen. Haal daarom informatie op bij bewoners zodat je weet wat er speelt in jouw gemeente.
Van deur naar deur
De informatie kun je verzamelen van deur tot deur. Met een aanpak die bij de mensen door de voordeur komt, kun je bewoners makkelijker benaderen en overtuigen. Luister naar hun vragen en zorgen, en je creëert direct een situatie waarin nuttige tips of verduidelijking over subsidies of duurzame maatregelen gegeven kunnen worden. Voor veel bewoners verlaagt zo’n persoonlijk contact de drempel om aan de slag te gaan met verduurzaming.
“Veel mensen waarderen het persoonlijke contact en de uitleg die we bieden,” zegt Vincie Gijsbers, student met ervaring in het huis-aan-huis informeren. “Je brengt mensen echt een cadeautje: namelijk nuttige informatie én een doos met handige tools om direct te verduurzamen. Het is heel sociaal werk.”
De gemeente kondigt de deur-tot-deur actie aan. Bewoners hebben de mogelijkheid om vooraf een afspraak te maken, maar er wordt ook proactief aangebeld bij huizen met een aankondigingsbrief. Zo bereik je zoveel mogelijk mensen op een laagdrempelige manier.
Waardevolle feedback voor een effectiever subsidiebeleid
Deze informatie is waardevol. Want hoewel het beleid nog zo goed bedoeld is, zonder inzicht in de behoeften en knelpunten van de bewoners, blijft het resultaat onzeker. Bij de bewoners kunnen enkele belemmeringen spelen die het beleid in de weg zitten. Denk aan informatieoverload, twijfels over leveranciers, of financiële onzekerheden.
Deze feedback wordt teruggekoppeld aan jou als beleidsadviseur. Zo zie je helder waarom bewoners wel of niet van bepaalde subsidies gebruikmaken en of er aanpassingen nodig zijn om je beleid succesvoller te maken.
Begin klein, krijg groot inzicht
Een pilotproject kan je helpen om te testen hoe goed je beleid aansluit bij de praktijk. Door te starten met 200 tot 300 adressen krijg je in korte tijd waardevolle data en feedback. Zo ontdek je hoeveel bewoners interesse hebben, hoeveel mensen open doen en hoeveel mensen een stap verder willen gaan richting verduurzaming. Deze eerste resultaten geven je niet alleen een beeld van de effectiviteit van je beleid, maar bieden ook de kans om bij te sturen waar nodig.
Creëer impact
Met een pilot profiteert je beleid op verschillende manieren:
- 1. Bewustwording: Informeer bewoners over de mogelijkheden van subsidies en verduurzamingsmaatregelen. Dit verlaagt de drempel voor bewoners om in actie te komen.
- 2. Behoeften Inventariseren: Je krijgt inzicht in de wensen en uitdagingen van bewoners. Zo kun je je beleid afstemmen op de daadwerkelijke behoeften in de gemeente.
- 3. Meetbaar Succes: Door de ervaringen van bewoners te verzamelen, krijg je zicht op de slagingspercentages en knelpunten van je beleid. Je kunt direct zien of het beleid effect heeft of dat aanpassingen nodig zijn.
Klaar voor de toekomst?
Wil je de slagingskans van je beleid vergroten en zorgen dat verduurzaming écht aansluit bij wat er speelt onder bewoners? Met EnergieStudent breng je duurzaamheid en beleid samen op een manier die werkt. Start vandaag nog met een pilot en ervaar zelf de impact die energiestudenten kunnen maken. Neem contact op en ontdek wat deze aanpak kan betekenen voor jouw gemeente!