Lees her originele artikel van Facilicom hier.
Een nieuwe generatie bereidt zich voor op toetreding tot de arbeidsmarkt. Voor dit verhaal spraken we drie twintigers, Sjan, Sterre en Vigo. Zij hebben een studie-achtergrond op het gebied van de energietransitie en duurzaamheid. Hoe ervaren zij de werkervaring bij Facilicom? Wat heeft het bedrijf eraan? En wat is de rol van de stichting EnergieStudent?
Om met de laatste vraag te beginnen: EnergieStudent is een organisatie die een brug slaat tussen studenten en organisaties die zich inzetten voor de energietransitie. De stichting bracht hen in contact met Facilicom, de eerste partner in de regio Rotterdam die de samenwerking aanging met EnergieStudent. Het drietal voerde opdrachten uit voor de tak van Facilicom die actief is op het gebied van duurzaam vastgoed- en energiemanagement. Onder begeleiding van Facilicom-managers Jeroen Poelhekken, Jimmy Versluis en Roderik Müller kregen ze een warm onthaal bij Facilicom. Een duurzame organisaties die een actief beleid voert om jonge mensen te ondersteunen bij de eerste stappen in een werkomgeving.
Sterre
De drie ‘hoofdrolspelers’ van dit verhaal vinden duurzaamheid belangrijk en willen zich daarvoor inzetten, ze zijn ondernemend en open-minded, en voelen zich evenzeer thuis in Nederland als in andere landen. We spreken Sterre Perquin als ze met de trein onderweg is naar Berlijn voor een kort bezoek aan een vriendin. Ze studeerde in Nederland, maar ook in het buitenland: aan de universiteit van Victoria in Canada en de Zweedse universiteit van Stockholm.
Sterre is breed opgeleid op het gebied van duurzaamheid en de energietransitie in het bijzonder. Ze wil werken voor bedrijven met maatschappelijke impact en eraan bijdragen om de energietransitie concreet te maken. Ze was drie jaar actief voor EnergieStudent en voert nu, via de stichting, een opdracht uit bij Facilicom: “Ik ben geïnteresseerd in duurzaam vastgoedmanagement en wil ervaren wat ik er in de praktijk van vind.” In opdracht van Roderik Muller, Productmanager Energiemonitoring, is ze bezig met een marktonderzoek voor waardeproposities van Facilicom Energiemanagement: “Hoe kun je inspelen op vragen uit de markt op het gebied van energieprestatie en aan de hand van een concurrentie-analyse heb ik het aanbod van andere aanbieders in kaart gebracht.”
Sjan
Sjan Cremers heeft ook een studie in het buitenland gevolgd en studeerde evenals Sterre aan de University of Victoria en aan de Universiteit van Utrecht behaalde ze vorig jaar haar bachelor Global sustainability science. Betrokkenheid bij de klimaatcrisis is ook voor Sjan een belangrijke drijfveer voor haar studiekeuze: “Er moet iets veranderen.” Ze heeft een tussenjaar genomen, om te onderzoeken welke master ze wil gaan doen. Ze heeft ook de kans aangegrepen om in het tussenjaar relevante werkervaring op te doen. Vrienden bij EnergieStudent tipten haar voor mooie banen in de energietransitie: “Ik zag een leuke opdracht bij Facilicom en ben in augustus begonnen. Ik houd me vooral bezig met de Informatieplicht Energiebesparing en EED. Ik zorg ervoor dat de aangeleverde data worden opgenomen in de rapportages voor de overheid.” Kantoorwerk was nieuw voor Sjan. Ze werd goed opgevangen door Facilicom, zodat ze snel haar weg vond in de organisatie en ze een goed beeld kreeg van haar opdracht: “Ik heb een duidelijk takenpakket, collega’s Jimmy Versluis en Jesper Kloeke hebben me goed op weg geholpen.”
Vigo
Van het drietal heeft Vigo van der Heijden de meest internationale achtergrond. Tot 2012 woonde hij in Maleisië en zat daar op een internationale school. Terug in ons land, moest hij eerst erg wennen: “Ik vond de Nederlandse cultuur maar niks, ik was helemaal “geïnternationaliseerd””. Inmiddels heeft hij zijn draai weer gevonden en behaalde de bachelor Environmental Science aan de Avans Hogeschool. Evenals de andere twee kwam hij via EnergieStudent bij Facilicom terecht. Hij had een idee over onderzoek naar de echte milieukosten van nieuwbouw. Facilicom’s Bedrijfsmanager Jeroen Poelhekken hielp hem bij het opstellen van zijn onderzoek naar de toepassing van de milieukostenindicator (MKI), internationaal bekend als Environmental Cost Indicator – ECI): een veelbelovende volgende stap om gebouwen duurzamer te maken door ook de mileubelasting van materialen mee te nemen in de beschouwing. Verder is hij voor Facilicom ook op stap geweest om EML’s op te stellen bij bedrijven: “Consultant Energiemanagement Huub van de Geest heeft mij goed op weg geholpen. In het begin vond ik het wel spannend: kan ik dat wel, heb ik genoeg kennis? Het was een leerproces: ik voel me inmiddels veel zelfverzekerder en comfortabeler op locatie bij bedrijven.”
De toekomstplannen
Vigo heeft het naar zijn zin bij Facilicom. Volgend studiejaar wil hij beginnen met zijn master. “Ik wil mijn studie graag combineren met werk bij Facilicom. Het bevalt goed en ik zou zo’n 16 tot 24 uur kunnen werken.” Het contract van Sjan loopt in maart af. Daarna gaat ze Interrailen. “Onder meer naar Griekenland en Turkije. En ik ga een maand werken bij een ecologische boerderij in Bulgarije.” En Sterre? “Met mijn achtergrond in Energy Science, wil ik bijdragen aan de energietransitie, of dat nou op lokaal niveau is of met impact op internationale energiesystemen. Ik ben nieuwsgierig en sta open voor een job bij het bedrijfsleven, overheidsinstanties of NGO-achtige organisaties. Het belangrijkste is voor mij: bijdragen aan innovatieve oplossingen die het verschil maken.”
Voordelen Facilicom
Tot slot: wat schiet Facilicom op met de samenwerking met de studenten? “Voor ons staat voorop dat wij studenten een kans willen bieden om in deze branche actief te zijn”, zegt Roderik Müller. “Dat ze reële werkervaring opdoen. We zijn een sociaal bedrijf, dat eraan hecht jonge mensen op weg te helpen in de aanloop naar hun loopbaan. Dat biedt ons ook voordelen. Op onze beurt leren wij van hun theoretische kennis, aanpak, ideeën en opvattingen. En met hun activiteiten en inbreng verlichten ze de werkdruk van onze mensen. Dat geeft onze consultants de ruimte om hun tijd efficiënter in te zetten voor nog hoogwaardiger adviezen.”