De 23-jarige Esther Maijs studeert Global Responsibility and Leadership aan een faculteit van de Rijksuniversiteit Groningen in Leeuwarden en is daarbij actief als Junior CoP Manager Zon op Dak bij Energie Samen, de landelijke koepel voor energiecoöperaties. Ze is nu bezig met het gestroomlijnder maken van zonnedak projecten. “Veel energiecoöperaties ontwikkelen projecten waar bewoners kunnen investeren in zonnepanelen op een algemeen dak, zoals een gemeentehuis, maar deze worden vaak op verschillende manieren uitgevoerd. Ik ben dan nu bezig om een algemeen stappenplan te ontwikkelen dat het makkelijker maakt voor deze coöperaties om een zonnedak te creëren!” Hierbij wordt er gelet op alles wat in voorgaande projecten beter kon en wat al goed ging om tot de meest efficiënte manier van werken te komen en zo energiecoöperaties te ondersteunen met kennis en geldzaken. Esther haar taak is om het proces van de kennisdeling goed te laten verlopen en vervolgens voor energiecoöperaties beschikbaar te stellen op de Projectcentrale. Een pilotversie van de Projectcentrale, dat ze gecreëerd hebben in samenwerking met Rabobank en Energie van Utrecht, is al in werking in de provincie Utrecht en ze willen binnenkort gaan uitbreiden naar Zuid- en Noord-Holland, Gelderland en Groningen. “Wij hebben er veel vertrouwen in dat dit binnen 2 tot 3 jaar heel groot kan worden in Nederland!”
Naast Esthers werk voor Energie Samen is ze ook intern actief bij EnergieStudent. Ze is samen met Stefan verantwoordelijk voor regio Noord waar zij nu bezig zijn met een campagne om opdrachten te werven die met zonne-energie te maken hebben. Dit is een relatief nieuwe manier voor de opdrachtenwerving die opgepakt is in september. Op deze manier kunnen de verschillende regio’s binnen het salesteam zich focussen op specifieke opdrachten en daar een portfolio creëren voor een meer directe en beter aansluitende aanpak om zo potentiële opdrachtgevers een goed beeld te kunnen geven van wat we voor elkaar kunnen betekenen. Esther is ook bezig met het aanbrengen van een goede structuur binnen de stichting, zoals overzichten maken voor een duidelijker beeld van de ontwikkelingen.
Esther ziet goed hoe haar studie van pas komt in haar werk. “Mijn bachelor gaat over de duurzaamheidsdoelen van de Verenigde Naties (Sustainable Development Goals, SDGs), dus combineert het de duurzame energietransitie met de sociale en economische kant.” Ze vertelt dat ze bij haar studie leerde om een probleem vanuit verschillende invalshoeken te bekijken en dat neemt ze nu ook mee in haar opdrachten. Ook vindt ze het heel fijn dat ze vooral vanuit huis kan werken en dat de online meetings ook goed besteed worden. “Iedereen is super gepassioneerd en wil graag impact maken, dus de meetings zijn vol met experts die veel mogelijk kunnen maken in korte tijd.” Daarnaast is het ook duidelijk dat ze als jong persoon serieus genomen en gewaardeerd wordt waardoor ze verantwoordelijkheden toegewezen krijgt en ook altijd ergens goed terecht kan bij vragen. Dat vindt ze ook het grote aantrekkingspunt van EnergieStudent waar het inzetten van kennis van jonge mensen in de energietransitie centraal staat. “Als student kom je vrij snel terecht bij een stage wat ik zonde vind qua geld. De stichting biedt de mogelijkheid tot zowel een parttime als een fulltimebaan waar je ook echt ervaring op kan doen en jezelf kan ontwikkelen.” De energietransitie is ook iets wat al jaren dicht bij Esthers hart ligt. Opgroeien in Friesland betekende dat ze ook opgroeide in de natuur en het idee dat die natuur kon verdwijnen deed pijn. “Maar omdat het probleem op zo’n grote schaal veroorzaakt wordt bevries je bijna een beetje en weet je niet waar je moet beginnen met helpen. EnergieStudent biedt daarvoor een ontzettend goede opstap om echt impact te hebben en dat te kunnen zien op gebied van duurzaamheid.