Een interview met een twist. Vandaag interview ik namelijk, mezelf. Dat lees je goed. In deze blog neem ik jullie mee in mijn eerste jaar als ondernemer met twee verschillende handelsnamen. Jullie kennen mij misschien nog niet écht, maar mijn naam is Vincie en ik mag al sinds november 2023, met heel veel plezier, deel uitmaken van het marketing- en communicatieteam van EnergieStudent. Normaal gesproken ben ik dus één van de personen die een interview afneemt en deze vervolgens uitwerkt tot een mooi verhaal. Een typisch gevalletje ‘Meestal sta ik achter de camera en nu sta ik ervoor’. Mijn publieke debuut was echter tijdens het eerste seizoen van #vraagmaarraak op ons Instagram kanaal! Stay tuned voor 2025, want dan geef ik opnieuw antwoord op al jullie vragen.
Nu snel terug naar het onderwerp: Ondernemen! Ruim een jaar geleden begon mijn ondernemers avontuur. En ik durf wel te zeggen dat het een waar avontuur was. Hier vertel ik jullie graag meer over, maar wellicht fijn om eerst een compleet beeld te schetsen van mezelf en mezelf even voor te stellen. Mijn naam is Vincie Gijsbers. Ik ben 25 jaar en woon in het prachtige Nijmegen samen met mijn vriend en onze schildpad, Tommy. Ik houd ervan om dingen te creëren en creatief bezig te zijn in de breedste zin van het woord. Dit doe ik het liefst samen met anderen.
Hoe ziet mijn bedrijf eruit? Mijn bedrijf kent twee handelsnamen, namelijk: ‘’Vincie Music’’ & ‘’Vincie Communicatie & Media’’. Al van kleins af aan word ik omringd met ondernemers. Mijn vader is vroeger ambachtelijk bakker geweest en mijn moeder heeft als zzp’er gewerkt binnen de gezinsondersteuning. Het was dan ook niet meer dan normaal dat, ook ik een poging zou wagen binnen het ondernemerschap. Al vroegtijdig ging ik op zoek naar mijn passie en probeerde ik veel verschillende dingen uit. Hier rolde twee thema’s uit die eigenlijk altijd al een belangrijke rol in mijn leven hebben gespeeld. Het maken van muziek en het zorgen voor moeder aarde. Het idee was dan ook vrij simpel. Ik ga aan de slag als zelfstandig zangdocent én ik zet mezelf in voor een schonere en duurzamere leefomgeving! Met een bachelor diploma in Communicatiewetenschap én een afgeronde opleiding aan de Vocal Academy in Kopenhagen op zak, kon ik daadwerkelijk van start.
Het was een ontzettend spannende tijd, maar vol vertrouwen ging ik in oktober 2023 naar de KvK om mezelf in te schrijven. Na een vriendelijk gesprek en een stevige handdruk liep ik met een lach op mijn gezicht de deur weer uit. De belangrijkste stappen waren nu gezet. Ik had gevonden wat ik wilde gaan doen en besloot het proces stapje voor stapje aan te vliegen. Mijn ideeën waren globaal uitgewerkt in een ondernemingsplan en ik had, na uren zelfstudie, een to-do lijst opgesteld en een stappenplan gemaakt.
Wat stond er op deze to-do lijst? Bijvoorbeeld het oppoetsen van mijn LinkedIn pagina, het openen van een zakelijke rekening, het ontwerpen en lanceren van een website (deze is nog steeds constructie overigens), het maken van persoonlijke content voor mijn huisstijl, het opstellen van pitch mails en het opstellen van een lijst met mogelijke interessante opdrachtgevers. Dit is natuurlijk het topje van de ijsberg want ook hele praktische to-do’s stonden op dit lijstje, zoals uitzoeken welke apparatuur ik nodig heb om mijn werkzaamheden goed uit te kunnen voeren en welke online tools en programma’s zijn handig om mee te werken? Denk hierbij ook aan het aanschaffen van kantoorartikelen en het creëren van een prettige werkomgeving. Het creëren van een gezond duurzaam werkritme is ook onderdeel van de eerste fase als ondernemer. Mijn werk is veelal vanuit huis te doen, maar ik merkte zelf dat mijn thuis ook een plek is om te chillen en even niet aan het werk te zijn. Dit punt resulteerde in een grondige zoektocht naar hét perfecte flexwerkcafé in Nijmegen, mocht je hier nog tips over willen stuur mij dan vooral even een persoonlijke bericht! Nu stonden we in de startblokken en was het dan toch echt tijd om het gewoon te gaan doen!
Ondertussen zijn we één jaar en drie maanden verder en heb ik 44 leerlingen in de lesruimte mogen verwelkomen, op drie bruiloften gezongen en zes avonden een restaurant of café mogen voorzien van livemuziek. Ook heb ik ondertussen op projectbasis voor vijf verschillende opdrachtgevers mogen werken binnen de duurzame sector en/of energietransitie en doe ik op dagelijkse basis waar ik blij van word. Dit klinkt natuurlijk allemaal heel erg leuk en fijn (en dat is het ook!), maar wat ik jullie ook graag wil vertellen is dat ik flinke stressperiodes heb gekend en deze nog steeds ervaar. Bijvoorbeeld bij het indienen van mijn kwartaalaangifte, dit heb ik nog steeds niet onder de knie. Daarnaast wordt ik dagelijks uitgedaagd om mezelf te laten zien aan de buitenwereld, want nieuwe projecten en klanten komen, zeker in deze beginfase van de onderneming, niet zomaar aanvliegen. Ook leer ik dagelijks hoe belangrijk het is om slim met je verdiende geld om te gaan. Niet elke maand is mijn inkomen hetzelfde en daar moet ik op anticiperen.
Maar hoe ben ik dit jaar doorgekomen? Wellicht dat je de tips een beetje door de tekst heen kunt lezen, maar ik schrijf ze hieronder nog even uit om de boel overzichtelijk te houden. Allereerst;
-
- Ga op zoek naar hetgeen waar jij écht blij van wordt en waar jij je tijd aan wilt besteden. Niets is moeilijker dan je tijd besteden aan werk dat je eigenlijk helemaal niet leuk vind om te doen. Wees hierin eerlijk naar jezelf. Zo heb ik een project aangenomen waarvan ik op voorhand al wist dat ik het eigenlijk niet leuk vond, maar waarvan ik vond dat ik het leuk moest vinden. Het is meer dan oké om keuzes te maken en voorkeuren te hebben voor werkzaamheden en activiteiten.
-
- Probeer verschillende dingen uit en accepteer dat je fouten maakt. Mocht je er nog niet achter zijn wat je daadwerkelijk wilt doen, probeer verschillende dingen die interessant lijken! Alleen door te ervaren ga je voelen welke werkzaamheden wel of niet bij je passen. Belangrijk is om ook in je achterhoofd te houden dat het oké is om fouten te maken. Zelden doet iemand iets voor de eerste keer perfect.
-
- Probeer te genieten van de groei en ontwikkeling die je doormaakt. Aansluitend op voorgaand punt is het belangrijk dat je tijdens de ontwikkelfase geniet van de stappen die je maakt. Geef jezelf wat tijd en kijk over een jaar terug op je werk van toen om daadwerkelijk te kunnen zien hoeveel je eigenlijk al gegroeid bent.
-
- Maak het in je hoofd niet moeilijker dan het is. Probeer te denken in mogelijkheden, in oplossingen, in plaats van beren op de weg. Plan stap voor stap concrete actiepunten om jouw weg naar succes zichtbaar te maken.
-
- Maar vooral, ga het gewoon doen, ervaar het proces en enjoy! Passievol over het ondernemerschap? Zet de eerste stap en gaandeweg vallen de puzzelstukjes wel op haar plaats.
Nog meer weten over het ondernemerschap of specifieke vragen over het pad dat ik bewandeld heb? Laat dan vooral een vraag achter of stuur ons een berichtje via onze Instagram pagina @EnergieStudent en vraag naar Vincie! Tot snel bij EnergieStudent!