
De duimschroeven worden aangedraaid om te voldoen aan regelgeving voor het verduurzamen van gebouwen en bedrijfsprocessen. Dit ondervinden grote corporate bedrijven, maar ook gemeenten in de publieke sector, en ook MKB’ers. Voor de meeste organisaties is het een complexe uitdaging om aan de regelgeving te voldoen, omdat het meestal buiten hun kernactiviteiten ligt. De vraag luidt: ‘’Wat moet er allemaal gebeuren?’’ Extra handjes en denkkracht zijn nodig om op tijd aan deze regelgeving te voldoen. Adviesorganisaties springen hierop in, maar ook zij missen de capaciteit om iedereen te helpen. Dat is waar wij naast deze extra handjes ook denkkracht en kennis leveren vanuit EnergieStudent.
Vandaag willen wij graag wat meer over onze EnergieStudent Jildou Valkema vertellen. Ze is 24 jaar en ze is bezig met haar BSc Built Environment aan de Hogeschool van Utrecht. Voorheen heette deze studie ‘Bouwkunde’, maar door het brede vakkenpakket, van mechanica tot planologie, heeft het een beter passende naam gekregen. Zij heeft een opdracht voor Enodes afgerond, waar ze hielp bij het verduurzamen van maatschappelijk vastgoed. Volgens Jildou heeft dit veel overeenkomsten met wat ze nu op haar studie leert. “Mijn studie geeft veel achtergrondkennis, wat ik nu meteen goed kan toepassen in de praktijk.”
Enodes is zelf gevestigd in Flevoland, maar helpt bedrijven door het hele land met verduurzamen. Zo is Jildou naar Leeuwarden gereisd om daar ter plaatse een opname te doen van een middelbare school. Tijdens deze opname bracht ze de installaties, isolatie en de gebouwschil in kaart. Om dit allemaal te beoordelen, was ze vaak al een hele dag bezig. Intern heeft ze hier een opleiding (EP U/B Adviseur) voor gedaan om alle technische kennis zich eigen te maken. Uiteindelijk gaat het opstellen van een rapport best stapsgewijs, maar dit is nog niet altijd even simpel. “Eerst breng je ‘de schil van het pand’ in kaart, ga je na wat voor installaties er zijn, zoals verschillende ventilatiesystemen, en aan de hand daarvan verdeel je het op in verschillende gebruiksfuncties, klimatiseringszones en rekenzones”, vertelt Jildou.
Hiervoor gebruikte ze het ISSO Energieprestatie utiliteitsgebouwen handboek als leidraad. Tot slot controleerde ze het gas- en energieverbruik van het gebouw. Nadat alle gegevens zijn ingevuld in de software komt er een energielabel uit.
Naast het opstellen van het energielabel, werd er ook advies gegeven over hoe het pand volledig aardgasvrij gemaakt kan worden door verschillende maatregelen toe te passen. Hierin werd de terugverdientijd en co² besparing meegenomen.
Dat ze daar op haar plek zat, merkte ze op verschillende vlakken. Niet alleen omdat ze kennis vanuit haar studie meteen kon toepassen, maar ook omdat ze zich in het team erg op haar gemakt voelde. Jildou vertelt: “Ik voelde me echt totaal niet als een externe, maar gewoon als een onderdeel van het team. Er waren veel kansen om te leren, ik had veel vrijheid om te kiezen wat ik leuk vind en kon veel input geven.”