Lotte en Luuk zijn in april aan de slag gegaan met een pilot voor gemeente Heeze-Leende waar ze inwoners in Heeze en Maarheeze bewust maakten van hoe zij hun huizen kunnen verduurzamen. Na een cursus waar ze de nodige informatie kregen gingen ze met een team van zeven de straat op om gratis een HuisScan aan te bieden. Lotte vertelt dat “bij zo’n scan stelden we vragen over bijvoorbeeld isolatie van de muren, zolder of vloer of wat voor CV-ketel ze hebben en aan het einde kwam daar een rapportje uit die we naar de huishoudens stuurden zodat ze zelf van daaruit stappen zouden kunnen ondernemen.” Er waren een hoop mensen die daar ook werkelijk in geïnteresseerd waren. “We hebben heel veel leuke mensen gesproken. Soms dwaalde het gesprek een beetje af van de HuisScan”, vertelt ze lachend, “maar je merkte wel dat mensen er echt voor open stonden en het maakte de opdracht zo veel leuker”. De gemeente had ook tijdens de opdracht een brief gestuurd naar alle inwoners met de boodschap dat de EnergieStudenten langs zouden komen en wat ze precies aanboden. Luuk legt uit: “De brief hielp wel heel veel. Zo voerde ik een HuisScan uit bij iemand die zei dat ze de eerste drie keer niet open had gedaan toen we langskwamen omdat ze dacht dat we iets wilden verkopen. Nadat ze de brief ontvangen had heeft ze meteen een afspraak ingepland.” De inwoners konden dus ook een afspraak inplannen als het niet uitkwam op het tijdstip dat de EnergieStudenten langskwamen. Na een HuisScan kregen de huishoudens, naast het rapport, ook wat extra informatie in de vorm van een flyer en soms planden ze meteen een afspraak in met een energiecoach die ze met nog meer kennis kon helpen.
Luuk vertelt ook dat hij een hoop verschillende informatieniveaus tegenkwam. “Sommige mensen konden me precies vertellen over hun isolatie in hun huis en hun jaarlijkse energieverbruik en anderen waren daar veel minder mee bezig. We proberen ze dan altijd zo goed mogelijk op maat te helpen.” Dat op maat helpen bleek heel belangrijk te zijn. “Ik hoorde veel politieke discussies terugkomen in mijn gesprekken. Zo was er een huishouden die in een veel te groot huis woonden maar vanwege de huizencrisis konden ze niet weg. Daarom wilden ze dus ook niet investeren in dat huis”, aldus Lotte. Luuk had een vergelijkbare situatie bij zijn eerste huis. “Het eerste huis waar ik een scan mocht doen was een ouder koppel. Het was best koud binnen en ze vertelden dat ze het de investering niet meer waard vonden omdat ze er zelf waarschijnlijk het profijt niet meer uithalen. Op die manier leerde ik hoe ik mijn advies aan moest passen aan de bestaande situatie. Je maakt dus een inschatting van wat past bij een huishouden, zoals bijvoorbeeld kleinere aanpassingen voor oudere bewoners dan voor een jonger gezin.”
De studenten konden de sociale kant van deze opdracht ook goed linken aan hun studie. Luuk is nu bezig met een studie in Bestuurskunde aan Avans Hogeschool en is van plan een pre-master te starten in september. Hij geeft aan dat hij bij zijn studie wel bezig is met gesprekstechnieken maar het veel leuker en leerzamer is om dat in praktijk te mogen brengen. “Toen ik benaderd werd door EnergieStudent op LinkedIn was ik eerst nog vrij afwachtend omdat ik ook wel druk was met mijn studie, maar de opdracht leek me echt heel leuk. Het hielp ook dat de opdracht lekker flexibel was zodat ik de ene week minder kon werken en de volgende week weer meer, afhangend van mijn studie.” Ook was duurzaamheid een belangrijk onderwerp voor Luuk. “De energietransitie is een onderdeel van mijn studie en ik zet me hier ook actief voor in binnen de Limburgse politiek. Ik vind het belangrijk om bij de bron actief te zijn en om echt met mensen aan de slag te gaan. Daarnaast gaat de energietransitie voor mij nog niet snel genoeg dus ik wilde een handje helpen.”
Lotte studeert Innovatie Wetenschappen aan de Universiteit van Eindhoven waar ze bezig is met duurzame systeemveranderingen en vertelt dat ze ook leert over de sociale zaken omtrent duurzaamheid maar het voor haar heel waardevol was om dat ook in de praktijk terug te kunnen zien. “Ik vond het heel leuk om iets vanuit de gemeente voor de mensen te mogen doen en het was ook echt heel gezellig! Vanwege mijn studie ben ik heel geïnteresseerd geraakt in de energietransitie en ik wilde er echt wat in doen en kijken hoe de realiteit in elkaar zit. Via deze opdracht kreeg ik meer inzicht in de echte wereld in omdat ik van heel veel verschillende mensen hun ervaringen kon horen.”
De opdracht werd een succes waarin ze het gestelde doel van een HuisScan uitvoeren voor een kwart van de huizen in Heeze en Maarheeze overschreden en uiteindelijk bij een derde van de huishoudens binnen geweest waren. De gemeente is nu dan ook aan het kijken naar eenzelfde opdracht in Leende waar het grote deel van het originele team ook weer aan de slag zou gaan. Nu zijn Lotte en Luuk ook uitgenodigd om in juni een presentatie te mogen geven op een bijeenkomst van energiecoöperatie over deze opdracht in de hoop om meer gemeentes te inspireren om op deze manier achter de deuren van de inwoners te komen. Kortom, er is nog genoeg werk te doen en Lotte en Luuk staan klaar om een handje te helpen!