Een overbelast stroomnet op bedrijventerreinen? Aanbod van zonne- en windenergie dat niet aansluit op het energieverbruik van ondernemers? Voor SAENZ, een energiecoöperatie in Zaanstad, is dit een serieus probleem. Lara en Jort, twee gedreven energiestudenten schoten te hulp.
Problematiek bij het verduurzamen van bedrijventerreinen
SAENZ is een energiecoöperatie van bedrijven met veel ervaring. Zo zijn al 30.000 zonnepanelen geïnstalleerd en meer dan 100 laadpalen gerealiseerd, een investering van 12 miljoen euro. Ze helpen lokale bedrijven met het verduurzamen van de bedrijfsvoering en het opwekken, slim gebruiken en delen van duurzame energie. Door het overbelaste stroomnet lopen bedrijventerreinen tegen meerdere uitdagingen aan. Naast de, te beperkte, capaciteit van het stroomnet voor de bedrijfsvoering en de groeiambities van de bedrijven, zorgen de huidige pieken en dalen in het energieverbruik voor ongelijktijdigheid met de beschikbaarheid van duurzame energie. Hierdoor stagneert de bedrijfsvoering van sommige bedrijven, kunnen groeiambities niet worden gerealiseerd en kan het bedrijventerrein niet uitbreiden.
De hulp van EnergieStudent
Milda Mooi, projectmanager bij SAENZ, besloot op zoek te gaan naar een oplossing. Ze schakelde hiervoor het Belgische bedrijf Aug-e in, dat gespecialiseerd is in het optimaliseren van energienetwerken. Maar om alle oplossingen goed in kaart te brengen, was meer data nodig over het energieverbruik van de bedrijven op het terrein. “Er hebben ruim 70 bedrijven meegedaan”, vertelt Milda, “maar er is veel informatie nodig voor het slagen van het project en dat is waar de energiestudenten ons mee helpen!” Hier komen Lara en Jort in beeld. Zij werden ingezet om langs alle bedrijven op het terrein te gaan en ze te interviewen over hun energieverbruik op uurbasis én de duurzaamheidsmaatregelen die de bedrijven al hadden getroffen. Hiermee creëerden ze direct een stuk bewustwording en informatievoorziening.
De verzamelde data werd vervolgens geanalyseerd door Aug-e. Hieruit bleek dat de bedrijven op Molletjesveer en Noorderveld gemiddeld maar de helft van het contractuele maximum aan energie gebruiken en dat zelfs de grootste uitschieter de 100% capaciteit van het stroomnet niet haalt maar op 87% zit. Op basis van deze analyse werd een simulatiemodel ontwikkeld waarmee verschillende oplossingen voor de congestieproblematiek werden getest.
Een duurzaam resultaat
De voordelen van de samenwerking waren voor SAENZ snel duidelijk. Uit het onderzoek bleek namelijk dat door slim en efficiënt energieverbruik 70% minder energie nodig is en dat ‘smart grids’ gericht op lokaal opwekken en delen van groene energie de beste oplossing zijn. Inmiddels heeft SAENZ, samen met Liander en de gemeente Zaanstad een nieuw project opgestart met als doel de netwerkcongestieproblematiek Zaanstad-breed op te lossen.
Door de inzet van werkstudenten bespaarde SAENZ tijd en geld, terwijl de studenten waardevolle praktijkervaring opdeden. “Het was een hele goede keuze om een samenwerking met EnergieStudent aan te gaan, want het ontzorgt zoveel als je sommige taken kan delegeren,” vertelt Milda.
Lara kreeg zelfs de kans om haar afstudeeropdracht voor haar Masters in Industrial Ecology bij SAENZ te doen. Lara: “In mijn studie krijg ik alleen een cijfer terug voor mijn harde werk, maar hier weet ik dat ik echte mensen aan het helpen ben!”,
De samenwerking tussen SAENZ en EnergieStudent is een mooi voorbeeld van hoe bedrijven en studenten kunnen samenwerken om een duurzame toekomst te realiseren. Door elkaars kennis en kunde te bundelen, kunnen ze innovatieve oplossingen ontwikkelen die voor beide partijen voordelig zijn.
Benieuwd naar wat EnergieStudent voor jouw bedrijf kan betekenen? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag met het verduurzamen van jouw energieverbruik en het optimaliseren van je energienetwerk.