
Sam Hoksbergen is afgestudeerd van zijn masteropleiding Spatial Planning en werkt nu aan twee opdrachten via EnergieStudent. Naast zijn werk heeft Sam een grote passie voor geografische data-analyse en het leggen van verbanden in data, wat hij ook terugziet in zijn projecten.
Bij REScoop Limburg, een vereniging van Limburgse energiecoöperaties, hadden ze moeite met het overzien van de activiteiten en prestaties van hun aangesloten coöperaties. Ze wisten bijvoorbeeld niet hoeveel leden de coöperaties hebben, welke projecten ze uitvoeren en hoe ze zich in de loop der jaren ontwikkeld hebben. Dit gebrek aan inzicht maakte het moeilijk om samenwerkingen te stimuleren en van elkaar te leren, waardoor kansen voor groei en efficiëntie werden gemist.
Ondertussen spelen bij ZEBRA, een bedrijf dat duurzame energieprojecten uitvoert, problemen van een andere aard. Veel bedrijventerreinen hebben te maken met een vol stroomnet, wat bedrijven hindert in hun dagelijkse bedrijfsvoering en duurzame ambities. Zonder oplossingen blijven zij vastlopen in hun plannen, wat de energietransitie vertraagt.
Om deze uitdagingen aan te pakken, is Sam Hoksbergen aan de slag gegaan. Bij REScoop Limburg verzamelde hij gegevens door middel van enquêtes en zette hij deze informatie om in waardevolle inzichten met het GIS-data (Geografisch InformatieSysteem) programma Flourish. “Ik heb zelf bij mijn studie het programma ArcGIS gebruikt, dus ik vond het wel een uitdaging om van programma’s te wisselen,” vertelt hij, “maar dat kreeg ik toch vrij snel onder de knie.” Op deze manier maakte hij met interactieve kaarten en statistische analyses verbanden inzichtelijk, zoals tussen het aantal leden en het oprichtingsjaar van coöperaties. “We ontdekten dat hoe vroeger de coöperatie opgericht was, hoe meer leden ze vaak hebben, en door outliers te onderzoeken konden we leren van hun succes,” legt Sam uit. De nieuwe inzichten geven de Limburgse coöperaties handvatten om effectiever samen te werken en van elkaar te leren.
Bij ZEBRA richt Sam zich op iets heel anders, namelijk het aanpakken van capaciteitsproblemen op het stroomnet. Hij combineert zijn inhoudelijke kennis met een projectmatige aanpak. Als junior projectleider brengt hij opdrachtgevers en specialisten bij elkaar en gebruikt hij modellen om oplossingen te ontwikkelen. “Ik kreeg in mijn eerste week al drie projecten toegewezen. Dat was uitdagend, maar ik heb hierdoor meteen veel geleerd,” vertelt Sam. Het combineren van projectmanagement en inhoudelijke analyses past perfect bij zijn interesses.
Zijn werk heeft al concrete resultaten opgeleverd. Bij REScoop Limburg zijn de kaarten en analyses met groot enthousiasme ontvangen. Het project wordt nu voortgezet met meer diepgaande analyses, waardoor de coöperaties nog beter in staat zijn om samen impact te maken. Bij ZEBRA heeft Sam oplossingen en aanbevelingen gepresenteerd die bedrijven helpen om capaciteitsproblemen aan te pakken. Dit biedt niet alleen directe voordelen voor de bedrijven zelf, maar draagt ook bij aan de bredere energietransitie.“Ik vind het mooi om mijn theoretische kennis uit mijn studie toe te passen in zulke relevante projecten,” zegt Sam. “Het enthousiasme van de mensen en de directe impact maken het werk enorm waardevol. Het voelt goed om te zien dat mijn werk echt verschil maakt.”
Met zijn focus op geografische data, projectmanagement en duurzame energie, blijft Sam zich graag inzetten voor de energietransitie in de toekomst. Na een maandje vakantie in Sri Lanka gaat hij weer met frisse zin aan de slag bij REScoop, maar verlaat hij helaas wel zijn positie bij ZEBRA vanwege een verhuizing naar Utrecht. “De combinatie van inhoudelijke analyses en samenwerking met mensen blijft voor mij het leukste om te doen. Ik hoop dat ik dat in mijn carrière kan blijven combineren.”