Energie Samen is de landelijke koepel en belangenorganisatie van energiecoöperaties, waar nu ongeveer 370 energiecoöperaties bij zijn aangesloten. Energiecoöperaties zijn actief op lokaal, regionaal en landelijk niveau. Lokale coöperaties ontwikkelen en beheren collectieve zonneparken, zonnedaken, windparken, energiebesparing in wijken en warmtenetten. Daarnaast zijn er provinciale koepels van energiecoöperaties actief. Deze ondersteunen de coöperaties in de regio of provincie, zoals Energie van Utrecht; de provinciale koepel van Utrechtse coöperaties. Energie van Utrecht heeft als doel de hele provincie Utrecht groener te maken door de lokale energiecoöperaties, zoals Energie U, in de provincie te ondersteunen. Energie Samen behartigt als landelijke koepel en belangenorganisatie de belangen van alle energiecoöperaties in Nederland en levert diensten, zoals fondsen, tools voor energiebesparing, financiën en administratie, en opleidingen. Er werken studenten van EnergieStudent bij de landelijke koepel, provinciale koepels en lokale energiecoöperaties.
Studenten van EnergieStudent helpen de landelijke koepel op verschillende gebieden, zoals bij de administratie. Zij worden aangestuurd door Geert de Blécourt, financieel directeur van Energie Samen. Het bestuur bestaat uit vier aangestelde personen, waaronder ook Siward Zomer. Siward is coöperatief directeur en is druk bezig als belangenbehartiger van duurzame burgerinitiatieven. Hij is erg enthousiast over de rol van de coöperatieve beweging in de democratisering van de energietransitie. Dit wil zeggen dat hij ernaar streeft om de zeggenschap van de productiemiddelen (o.a. windmolens, zonneparken, warmtenetten) en van het energiesysteem te verplaatsen van diegenen met het meeste kapitaal naar alle geïnteresseerden. Het doel is dan ook om waarde te creëren vanuit de projecten van coöperaties, zodat de winst lokaal blijft en niet naar buitenlandse investeerders of rijke aandeelhouders gaat.
Siward ziet veel potentie in de rol van studenten in de energietransitie. Hij vertelt dat er tot voor kort vooral oudere vrijwilligers bij energiecoöperaties werken en die waren dus toe aan verjonging. “Niet alleen weten jongeren hoe we de jonge generatie kunnen bereiken, maar zij brengen ook nieuwe invalshoeken met hen mee!” Ook ziet hij heel goed het voordeel voor de studenten: “Je kan, zoals ik, spareribs gaan rondbrengen, maar je kan ook al iets gaan doen wat je voorbereid op het werkleven na je studie met bijvoorbeeld bestuursfuncties. EnergieStudent is hierbij een essentiële een club die al in een vroeg stadium studenten hiervoor aan de mouw trekt.”