Goeiemorgen! Mag ik je, geheel kosteloos, deze box met energiebesparende tools aanbieden? Je krijgt er gratis een gezellig gesprek en informatie bij!
Met deze boodschap lopen verschillende studenten door heel Nederland om bewoners op weg te helpen richting een meer toekomstbestendige wereld. We kennen het allemaal. Het is maandagochtend, we halen de nieuwsapp erbij en we lezen weer een artikel over de hedendaagse energieproblemen. Van multinationals die niet willen meewerken aan de klimaatdoelen, tot individuen die (wellicht daardoor) juist hard aan het werk zijn om zo veel mogelijk druppels op de zogenoemde gloeiende plaat te laten landen.
Soms is het moeilijk om door de bomen het bos nog te zien en raken wij overdonderd door alle informatie die op ons afkomt. Wanneer we (weer) aangespoord worden om aanpassingen te maken om ons eigen energieverbruik te verminderen, krabben we onszelf graag eerst achter de oren. Hoe werken al deze nieuwe aanpassingen en wat zijn de resultaten van deze veranderingen? En dan hebben we nog niet gesproken over een eventueel kostenplaatje dat daarbij komt kijken.
Als EnergieStudent help jij bewoners wegwijs te maken door dit doolhof van energiebesparende opties. Wij snappen dat bewoners best een steentje willen bijdragen aan een schonere en gezondere leefomgeving, maar dan is het wel fijn om te weten waar je aan toe bent. Als EnergieStudent kom je geheel kosteloos aan huis om informatie aan te bieden over energiebesparing. Samen kijken we mee in het huidige verbruik en de stappen die er misschien al gemaakt zijn richting een energie-vriendelijkere levensstijl. Geen zorgen, over een vreemde in je meterkast. Puur een gesprek aan de deur of aan de keukentafel is voor ons voldoende om te weten waar er nog wat te winnen valt.
Mijn naam is Vincie en zelf heb ik ook een aantal acties mee mogen lopen om bewoners in de gemeente Utrecht op weg te helpen. In eerste instantie kun je jezelf voorstellen dat het redelijk spannend was om bij de eerste mensen aan de deur te komen. Daar stond ik dan mijn blauwe windjack en naamkaartje. Gedachten als: 'Zitten deze bewoners wel op mij te wachten?’ spookten door mijn hoofd. Het feit dat ik geen verkoper was, stelde mij altijd gerust. Ook de intentie waarmee ons team aan de slag gaat is erg verfrissend. Wij mogen mensen gratis energiebesparende tools aanbieden en leggen dan ook graag uit hoe deze tools werken. Eigenlijk delen we dus de hele dag cadeautjes uit!
Maar hoe ga je in gesprek met bewoners? Een vriendelijk ‘’Goedemorgen’’ doet vaak al wonderen. De intentie van je gesprek, zoals hierboven beschreven, is ook ontzettend belangrijk. Zelf wilde ik graag in gesprek met de bewoners uit pure nieuwsgierigheid, de drive om te weten waar ik de bewoner eventueel nog kan helpen met de kennis die ik bij me draag. En wat misschien nog wel het belangrijkste is, zowel voor de bewoner als voor jezelf, is dat je verhaal duidelijk en concreet is. De bewoner kan alleen geholpen worden wanneer deze zelf de afweging kan maken of de hulp die jij hen biedt ook daadwerkelijk nut heeft of niet.
Word jij ook enthousiast van het idee anderen te kunnen helpen richting een energie-vriendelijkere leefstijl? Dan kun je stapsgewijs de volgende punten onthouden:
1- Juiste introductie, stel jezelf even voor en laat direct weten waarom je er bent.
2- Oprechte intentie, je wilt mensen graag helpen en doet dit met enthousiasme.
3- Een duidelijk verhaal, niks is zo vervelend als een half verhaal. Ben daarom altijd duidelijk en helder.
Ben je op zoek naar een fijne en sociale werkplek of zoek je enthousiaste studenten die jouw duurzame opdracht kunnen ondersteunen? EnergieStudent komt graag in contact met jou. Samen zetten we onze schouders onder de uitdagingen die er liggen om de klimaatdoelen te halen. Tot snel bij EnergieStudent.