Sam helpt energiearmoede te bestrijden in gemeente Nijmegen via KombiSOL

De 24-jarige Sam heeft afgelopen jaar zijn Bachelor gehaald in Geologie, Planologie en Milieu aan de Radboud Universiteit en is nu bezig met een voltijds bestuursjaar voor AIESEC. Hij werkt daarnaast ook als EnergieStudent sinds april. Zijn eerste opdracht waaraan hij meewerkte was een samenwerking tussen Alliander en gemeente Nijmegen ingezet door KombiSOL waar woningcorporatie Woonwaarts een woonwijk van het aardgas af wilde halen en een warmtepomp wilde installeren voor de hele buurt. Voor dat ze dit konden realiseren hebben ze onder andere Sam ingezet om te kijken of de bewoners hierin geïnteresseerd zouden zijn. Hij is dus op pad gegaan met een rekentool opgezet door Alliander die uitrekende hoeveel het overgaan op een warmtepomp de bewoners zou kunnen opleveren. “Het idee was dan om als 70 procent van de bewoners akkoord zouden gaan dan zou het idee ook gerealiseerd worden. De meeste bewoners waren positief, maar we misten het deel van de mensen die zich niet aanmelden en er kwamen ook wel wisselende reacties binnen.” Uit eindelijk is de stekker ook uit het project getrokken vanwege de fluctuerende gasprijzen die geen betrouwbaar beeld meer konden geven van de energiebesparing aan de bewoners.

 

Gelukkig heeft Sam daarna weer een nieuwe opdracht kunnen vinden via EnergieStudent en weer bij KombiSOL. Deze keer ging het om het bestrijden van energiearmoede in de gemeente Nijmegen door aan bepaalde wijken met huizen met lage energielabels gratis maatregelen aan te bieden, zoals radiatorfolie, tochtstrippen en hulp bij het efficiënt instellen van de cv-ketel. Sam hielp hierbij door de zichtbaarheid van de campagne te vergroten. Zo stond hij soms op pleintjes om mensen aan te spreken, maar hij ging ook langs de deuren. Hij vond vooral het sociale aspect zo leuk aan de opdracht. “Veel mensen zijn enthousiast en beginnen ook vaak een gesprek over henzelf. Het geeft heel veel voldoening om te helpen op deze manier, want je ziet echt wel dat veel huishoudens het nodig hebben.” Daarnaast vertelt Sam dat het ook heel afwisselend werk is. “Elke dag is anders waardoor je ook nooit weet wat je kan verwachten, dus het is nooit saai!”

 

Dankzij onder andere Sam was het eerste doel van 3250 huishoudens al snel gehaald en hebben ze nu ook het verhoogde doel van 3750 bereikt! Sam vertelt dat het aan het begin een beetje traag liep: “Maar al snel was er een soort sneeuwbaleffect toen mensen elkaar op de hoogte begonnen te stellen van onze campagne en zo kwamen er steeds meer aanmeldingen binnen.” De opdracht is nu ten einde omdat in de zomer de energiekosten weer omlaag zullen gaan, maar er is een grote kans dat het heropgestart wordt als de kou terugkeert. In de tussentijd zou Sam graag als energiecoach te werk gaan zodat hij echt de maatregelen kan gaan helpen uitvoeren. “Na mijn studie zal ik waarschijnlijk bezig zijn met vergelijkbare opdrachten [als deze voor KombiSOL], maar dan sta ik eerder aan de andere kant waar ik de plannen maak in plaats van wat ik nu doe en dus is het een hele goede eerste ervaring voor op mijn CV!”

Sam helpt energiearmoede te bestrijden in gemeente Nijmegen via KombiSOL

Zakelijk partner worden

Help jouw organisatie en de toekomst van de energietransitie

EnergieStudent worden

Ontwikkel jezelf tot ondernemer binnen de energietransitie