Gemeenten hebben een grote rol gekregen in de energietransitie. Het is onder andere hun verantwoordelijkheid om bewoners bewust te maken en oplossingen te bieden. Dit doen gemeenten veel in samenwerking met andere duurzame organisaties, zoals Energiebox. Energiebox biedt een gratis doos met producten aan huishoudens met energiearmoede, zodat ze hun huis energievriendelijker kunnen maken. Er zit echter wel een uitdaging aan vast: ze moeten bij veel huishoudens langs de deur gaan. Je kunt je voorstellen dat dit een arbeidsintensief project is. Ondernemende EnergieStudenten boden de oplossing. Zij zijn met enthousiasme en met resultaat langs alle deuren gegaan. We vertellen je er meer over!

Harde afspraken: duizenden adressen benaderen

Verschillende gemeenten werken direct of indirect samen met EnergieStudent om woningen te verduurzamen. Naast het aanbieden van een gratis Energiebox met producten, kunnen EnergieStudenten ook mensen adviseren over welke energiebesparende maatregelen ze kunnen nemen. Dit betekent dat je sociale studenten nodig hebt die met bewoners in gesprek gaan. Daarbij maakt de gemeente harde afspraken en geeft de opdracht om honderden en zelfs wel duizenden adressen langs te gaan. Om dergelijke doelen te behalen, zijn veel mensen nodig. Die mensen hebben wij geleverd in Utrecht, Amersfoort, Amsterdam, Nijmegen, Arnhem, West-Brabant, Eindhoven en Rotterdam en omgeving. Onze studenten zijn met enthousiasme op pad gegaan en hebben goede gesprekken met inwoners gevoerd. Mede dankzij hen hebben de gemeenten hun doelen gehaald. Een beleidsambtenaar uit Capelle was zo blij, dat ze bijvoorbeeld onze student Jane op LinkedIn in het zonnetje heeft gezet: “Mede dankzij jou hebben we 3000 huishoudens bezocht.” Daar zijn wij als EnergieStudent heel trots op!

Studenten met verstand van zaken

Energiebox liep – op het moment dat we met hen in contact kwamen – flink achter op hun doelen. Door de inzet van frisse studenten die hun mouwen opstropen én de gesprektechnieken hebben geleerd, is Energiebox veel verder gekomen. Onze studenten hebben verstand van duurzaamheid, kunnen goed luisteren en zijn ook nog eens heel sociaal. Dit heeft waardevolle gesprekken opgeleverd, waardoor inwoners goed geadviseerd zijn. Energiebox heeft mede dankzij de studenten hun doel gehaald! Met een tevreden gemeente als resultaat, zoals een van de beleidsmedewerkers in Utrecht heeft verwoord: “EnergieStudent kon in hectische tijden extra mankracht leveren in de vorm van studenten die intrinsieke motivatie hebben vanuit hun studie.’’

Een kleine box met grote impact

Een Energiebox waarmee je 10% tot 15% kunt besparen; dat klinkt misschien niet veel. Maar bedenk je eens wat er gebeurt als duizenden woningen dit doen. Bij elkaar opgeteld bespaar je enorm veel en maak je een grote impact. Onze studenten willen graag deze impact maken en bijdragen aan de klimaatcrisis. Ze zijn in de praktijk bezig, hebben interessante gesprekken en voelen dat ze er toe doen. Tegelijkertijd hebben deze opdrachten ook grote impact op de studenten. Sommige studenten hebben bijvoorbeeld meer dan 1000 uur gewerkt. Het ging zelfs zo goed dat Jane bij Energiebox in dienst is gegaan als projectmanager. Energiebox was daar heel blij mee en wij ook. We vinden het mooi om de ambities van studenten te zien en zijn blij dat we hem/haar aan een leuke baan hebben geholpen.

Op naar de volgende 5000 adressen

Onze samenwerking met gemeenten, Energiebox en andere organisaties was en is nog steeds een groot succes. We moesten vorig jaar meer studenten werven om alle huishoudens in de verschillende gemeenten langs te kunnen gaan. De studenten begonnen ook steeds meer taken op te pakken en zo is Sabine bijvoorbeeld zelf de bezoeken in gaan plannen. We vinden het geweldig om te zien hoe studenten zich binnen organisaties ontwikkelen. En daar profiteren niet alleen de organisaties van, maar de studenten zelf ook: ze groeien en ontwikkelen elke dag!

Wil je meer weten over onze studenten en de projecten die ze doen? Lees dan eens hun verhalen! Kun je zelf ook wel wat hulp van onze studenten gebruiken? Neem dan contact met ons op. We denken met je mee en helpen je graag verder.