Soraya is bezig met haar bachelor in Global Sustainability Science met een focus op ondernemerschap en Innovatie & Arbeids- Organisatie Psychologie aan Universiteit Utrecht. Haar eerste plan was om Geneeskunde te studeren, maar ze vond uiteindelijk duurzaamheid toch urgenter dan gezondheid en kwam zo in Utrecht terecht. Nu ondersteunt ze de gemeente Utrecht door te helpen de binnenstad te verduurzamen. Bij haar eerste opdracht maakte ze ondernemingen bewust van de subsidieregeling voor MKB-bedrijven voor energiebesparende maatregelen. De gemeente zag dat er maar weinig subsidieaanvragen ingediend werden en zette daarom een paar EnergieStudenten, waaronder Soraya, in om te proberen deze bedrijven wel over de streep te trekken. “Ik heb zowel telefonisch als fysiek contact met ondernemers. Ik vond het vooral heel leuk om op locatie langs te gaan en zo een meer persoonlijk inzicht te krijgen in de obstakels voor ondernemers in de energietransitie.” Tijdens zo’n gesprek evalueert ze of de ondernemingen bereid zijn te verduurzamen en worden obstakels geidentificeerd, zodat de gemeente hier met een volgende campagne extra rekening mee kan houden. “Ik probeer de ondernemers zo veel mogelijk te ontzorgen zodat de drempel om te verduurzamen lager wordt.”
Daarnaast werkte Soraya mee aan een vervolgopdracht van de Deuren Dicht Campagne van afgelopen jaar die dit jaar is uitgebreid. Ze hielp hier ook weer door langs de ondernemingen te gaan en ze te vragen de deur dicht te houden om energie en geld te besparen. Hierbij werden bordjes van de gemeente uitgedeeld die aangaven dat de onderneming open was met de deur dicht om energie te besparen. “Dit verliep goed want in totaal zijn er nu 838 bedrijven bezocht. Dit is meer dan 80% van het aantal bedrijven op de lijst. 76% hebben een bordje ontvangen, 19% van de bezochte bedrijven willen het advies opvolgen en 16% denkt erover na. Bijna de helft van de bedrijven hadden hun deuren al dicht.”
Soraya vertelt ook dat ze het erg leuk vindt dat ze haar kennis kwijt kan in haar opdrachten. “Ik krijg veel theorie mee van mijn studie over hoe je bedrijven kan verduurzamen, maar het is veel leuker om dat in de praktijk te zien.” Ook was ze vrij om samen met haar opdrachtgever, Ezra Schussler, na te denken over mogelijkheden tot verbetering. “Bij de vorige [subsidie] opdracht hadden we wekelijkse meetings, en hoewel dat minder is bij deze opdracht hebben we wel een app-groep waar we altijd vragen in kunnen stellen en nieuwe ideeën kunnen inbrengen.”
Hoewel Soraya weggaat uit Nederland voor twee maanden is ze al wel van plan om een nieuwe opdracht via EnergieStudent te vinden bij terugkomst. “De optie om verschillende opdrachten te doen geeft gewoon heel veel inzicht in verschillende banen na mijn studie en dus is het een goede manier om te kijken wat ik echt leuk vind. Hetzelfde geldt voor de trainingen, die zijn super leerzaam en ook nog eens een goede manier om te netwerken!”