Langzaam maar zeker begint het festivalseizoen er weer aan te komen. Goeie muziek, lekker weer en een bekertje in de hand, daar zal menig student met dit druilerige weer over dagdromen. Het is echter belangrijk dat, dat bekertje niet in de natuur belandt. Daarom zochten wij voor je uit welke festivals duurzame maatregelen treffen om hun impact op de natuur te beperken.
Een groot aantal bekende Nederlandse festivals zijn deel van The Green Deal Circulair Festivals. In deze dertien pagina lange internationale overeenkomst worden ambitieuze afspraken geformuleerd met als doel om in 2025 tot een circulair en klimaatneutraal festivalseizoen te komen. Dit proberen ze te bereiken door groene energie te gebruiken en het energiegebruik te optimaliseren. Ook proberen ze andere bronnen te gebruiken voor bijvoorbeeld de toiletten, om zo het drinkwater te besparen, en moet dit gebruikte water op een duurzame manier afgevoerd worden. Ook het materiaalgebruik moet eraan gaan geloven; er wordt gestreefd naar minder gebruik van grondstoffen (voor bijvoorbeeld de decoraties) en naar het gebruik van herbruikbaar plastic. Het eten en drinken moet zo ethisch mogelijk worden geproduceerd en bezoekers worden geadviseerd om op een duurzame manier naar het terrein te komen.
Ze werken dus met de R-ladder, een erkende en wetenschappelijk onderbouwde tool, waarin de woorden refuse, reduce, re-use, repair, recycling en recover centraal staan. Met deze ambities proberen ze een voorbeeld te zijn voor zowel de festivalbezoekers als andere festivals. Nederlandse festivals die zich hebben aangesloten bij The Green Deal Circulair Festivals zijn bijvoorbeeld: Zwarte Cross, Amsterdam Open Air, Milkshake, DGTL, Best Kept Secret en Lowlands. Kijk op de site van Green Deal Circular Festivals voor meer informatie en alle aangesloten festivals.
Wil jij ook een bijdrage leveren aan een groenere toekomst? Wordt EnergieStudent!