Milda werkt graag met EnergieStudenten bij SAENZ

Milda Mooi is projectmanager bij SAENZ. In samenwerking met het Belgische bedrijf Aug-e onderzoeken ze oplossingen voor het overbelaste stroomnet. Dit doet ze samen met Tom en twee energiestudenten, Lara en Jort. Zij is via Tom ruim drie jaar geleden als zelfstandige ondernemer bij SAENZ terechtgekomen en werkt daar nu twee dagen per week. SAENZ is een energie coöperatie in gemeente Zaanstad die ernaar streeft om bedrijven te voorzien van lokale duurzame energie. Wanneer bedrijven lid worden helpt SAENZ ze te verduurzamen door bijvoorbeeld zonnepanelen en laadpalen te plaatsen en die collectief in te kopen om de prijs zo laag mogelijk te houden. Met de opdracht waar Milda nu mee bezig is willen ze het overbelaste stroomnet aanpakken door het mogelijk te maken voor bedrijven om onderling stroom uit te wisselen. Milda geeft aan dat er al ruim 70 bedrijven zijn die mee willen doen, maar voor het slagen van het project er veel informatie nodig is. “Dat is waar de EnergieStudenten ons mee helpen!”

Lara en Jort gaan langs de bedrijven om ze te interviewen over wat ze nu hebben en wat de voornemens zijn om in de komende jaren te gaan doen. Veel bedrijven hebben hier nog helemaal niet over nagedacht, maar zo’n interview inspireert hen voor wat betreft de mogelijkheden en zet de bedrijven aan het denken. Over een week hebben de studenten alle bedrijven geïnterviewd en worden de gegevens verzameld en richting Aug-e in België gestuurd. Daar worden de gegevens in een model gegoten en naar verwachting zal eind december/halverwege januari een simulatie van de oplossingen worden gepresenteerd door Aug-e De vervolgstap is dan om vanuit SAENZ in gesprek te gaan met de gemeente Zaanstad en provincie Noord-Holland om te kijken hoe ze de oplossingen gaan realiseren. 

Milda is ontzettend enthousiast over het inzetten van studenten voor dit soort projecten. Vóór deze opdracht hebben ze samen met twee studenten een oplossing bedacht voor hoe ze graansilo’s, die niet meer gebruikt werden, voor het duurzaamheidsvraagstuk konden inzetten. Ze hebben een rapport opgesteld om een Energy Sharing Platform, een opslag voor duurzaam opgewekte energie, in de silo’s te plaatsen die de energie van de naastgelegen woonwijk kan opslaan. Na dit project wilden Tom en Milda graag weer met studenten werken en is ze via Lara bij EnergieStudent terechtgekomen. “Het was een hele goede keuze om een samenwerking met EnergieStudent aan te gaan, want het ontzorgt zoveel als je sommige taken kan delegeren”, vertelt Milda. Ook geeft ze aan dat het onderlinge contact tussen haar, Tom en de studenten heel goed is en ze hebben ook voor wat technische aanvullingen gezorgd die het werk makkelijker maken. Ze hebben nu bijvoorbeeld een SharePoint. “Door de studenten ben ik me ook meer bewust geworden van hoe bijzonder het project is”, vertelt Milda, “hun enthousiasme helpt me dat weer herinneren”.

Milda werkt graag met studenten bij SAENZ

Zakelijk partner worden

Help jouw organisatie en de toekomst van de energietransitie

EnergieStudent worden

Ontwikkel jezelf tot ondernemer binnen de energietransitie