Jane bestrijdt energiearmoede met haar opdracht bij Energiebox

De 27-jarige Jane heeft haar bachelor in cultureel erfgoed afgerond en is nu bezig met haar master in Sociologie. Tijdens haar studie kwam ze erachter hoe belangrijk ze het vindt om bij te dragen aan duurzaamheid en dat miste ze in haar bachelor. In het kader van duurzaamheid is ze bijvoorbeeld begonnen met het naaien van haar eigen kleding met duurzame stoffen en is ze een grote voorstander van tweedehands kopen en verkopen. Ook heeft ze nog een minor gedaan in natuureducatie en lesgegeven aan kinderen over zwerfafval. Dit maakte dat onze Piet-Hein Speel haar benaderde op LinkedIn en haar aan een opdracht voor Energiebox koppelde.

Jane werkt sinds maart bij EnergieStudent en is toen meteen gekoppeld aan Energiebox. Hier mocht ze langs de deuren in Capelle aan den IJssel om gratis boxen met energiebesparende producten te geven. Bij deze boxen kunnen de bewoners ook een gratis gesprek met een energiecoach en bijbehorend rapport aanvragen om nog meer energie en dus ook geld te besparen. Sinds augustus kan Jane ook zelf die gesprekken voeren en coördineert ze nieuwe studenten die ook komen werken bij Energiebox.

Op deze manier helpt Jane om energiearmoede te bestrijden. Ze geeft aan dat ze het contact met mensen het leukste vindt om te doen en vooral als ze hen blij maakt met echt nuttige dingen die ze geld bespaart en ze anders misschien niet zouden kunnen veroorloven. “Je hoort verhalen van mensen in armoede maar door mijn werk kwam het veel dichterbij en dat vond ik best wel confronterend maar ook leerzaam. Ik zie dat wat ik doe echt een impact heeft op deze gezinnen en dat maakt mijn werk zoveel leuker.”

Binnen haar werk heeft Jane het ook gezellig. De samenwerking met haar opdrachtgever verloopt soepel en Jane kan altijd goed bij haar terecht als een probleem zich voordoet. Ook heeft ze, sinds dat ze coördinator is, meer contact met de directeur en dat verloopt ook goed. Daarnaast neemt Energiebox vooral mensen aan die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Ze vindt het erg mooi om te zien hoe deze mensen van verschillende achtergronden samenwerken en bijdragen aan de verduurzaming van Nederland. Ze vertelt dat ze ook veel nieuwe contacten erbij heeft door haar opdracht: “Voor mijn premaster onderzoek heb ik onderzoek gedaan naar het verschil in opvang tussen Syrische en Oekraïense vluchtelingen en via mijn contacten bij Energiebox ben ik bij een collega gekomen die vrijwilligerswerk doet bij vluchtelingenwerk en mij kon helpen.”

Jane is ontzettend blij dat EnergieStudent op haar pad is gekomen en ziet het ook echt als een compliment dat ze zelf benaderd is. Ze vindt het ook heel leuk dat er evenementen georganiseerd worden binnen de stichting. “Ik ben in juli ook naar de barbecue geweest wat ontzettend gezellig was en waar ik ook andere studenten binnen de stichting heb ontmoet.” Maar Jane is vooral dankbaar dat EnergieStudent het mogelijk maakte voor haar om haar passie voor een duurzamere wereld en het sociale aspect van haar studie te combineren.

 

Jane bestrijdt energiearmoede met haar opdracht bij Energiebox

Zakelijk partner worden

Help jouw organisatie en de toekomst van de energietransitie

EnergieStudent worden

Ontwikkel jezelf tot ondernemer binnen de energietransitie